Behandeling van rosacea bij schoonheidssalon Chamomilla

Rosacea behandeling

Bij rosacea is er sprake van terugkerende aanvallen van blozen, waarbij de roodheid in het gezicht verergert en puistjes en bultjes zichtbaar kunnen zijn. In de volksmond wordt rosacea ook weleens couperose genoemd, maar dit is niet juist. Bij couperose blijven kenmerken zoals puistjes en bultjes uit. Ongeveer de helft van de mensen met rosacea heeft ook last van oogklachten zoals ontstekingen van de oogleden, hoornvlies en/of bindvlies. Symptomen zijn pijnlijke of droge ogen, lichtschuwheid en wazig zien. 

Bij rosacea kunnen er ook verdikkingen van de huid optreden, als gevolg van een zichtbare vergroting van de talgkliertjes in de huid en toename van bindweefsel in de huid. 

De meest bekende vorm is het rhinophyma, hierbij is een onregelmatige zwelling van de neus te zien. Het rhinophyma komt het meest voor bij mannen en wordt vaak onterecht gezien als ‘drankneus’. Het heeft echter niets te maken met het gebruik van alcohol, waardoor de benaming voor personen met het rhinophyma zeer onprettig is.

Hoe ontstaat rosacea?

De precieze oorzaak van rosacea is complex en nog deels onbekend. Wat we wel weten: De barrièrefunctie van de bovenste laag van de huid is aangetast bij rosacea en daardoor is de huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf en kan er een ontstekingsreactie ontstaan in de huid. 

Een andere belangrijke aanwijzing is dat de demodex-mijt twintig keer meer aanwezig is in een huid met rosacea dan in een ‘gezonde’ huid. In onze huid vinden we miljoenen micro- organismen, waaronder bacteriën en schimmels. Het klinkt misschien minder fris, maar dit is heel normaal en deze microben zijn ook zeker nodig. 

In het geval van rosacea zou de demodex-mijt zorgen voor ontstekingsvorming in de huid. Door de verminderde barrièrefunctie kan de huid zich minder goed weren tegen invloeden van buitenaf. De huid is gevoelig voor zogenoemde ‘triggers’, met blozen als gevolg. Op welke triggers de huid reageert kan per persoon verschillen, maar het is goed om de triggers bij jezelf te herkennen.

Triggers en gevolgen bij rosacea zijn onder andere:

  1. Klimaatomstandigheden zoals UV-licht, warmte, vochtigheid, koude en wind kunnen een aanval aan roodheid veroorzaken met soms zelfs rode bultjes als gevolg.
  2. Alcohol, koffie, sommige theesoorten, zuivelproducten, soja en kruiden zorgen voor verwijding van de bloedvaatjes, met meer roodheid als gevolg.
  3. Demodex-mijt of een helicobacter-pylori-infectie verergeren de klachten.
  4. Stress en emoties zoals woede, angst of schaamte.
  5. Vermijd ´ruwe´ schoonheidsbehandelingen zoals scrubben, bindweefselmassage en microdermabrasie-behandelingen.
  6. Huidverzorging waarbij er irriterende ingrediënten aanwezig zijn, zoals alcohol en menthol.
  7. Roken verergert rosacea.
  8. Bepaalde geneesmiddelen zoals corticosteroïden of vaatverwijdende middelen.

Hoe verloopt rosacea?

Het is goed om je te realiseren dat rosacea een chronische huidaandoening is en niet overgaat. Wel kunnen de symptomen goed onder controle gehouden worden door een goede huidverzorging en het vermijden van triggers. 

Andere symptomen zoals oogafwijkingen hebben een medische indicatie en kan je het beste bespreken met de huisarts. Rosacea is een zichtbare huidaandoening en dit kan voor onzekerheid, schaamte, een laag gevoel van eigenwaarde en depressie zorgen.

Wat kun je zelf doen?

De schoonheidsspecialiste van Chamomilla bespreekt met de cliënt alle behandelmogelijkheden die bij de huid en leefstijl passen. Het is belangrijk om de gekozen behandeling zo trouw mogelijk op te volgen en de huid de tijd te geven. Het kan soms een tijd duren voor je resultaat ziet.

Vermijd daarbij de triggers die rosacea doen opvlammen, leer je huid goed kennen om te weten welke triggers een negatieve invloed hebben.

Rosacea mag je zeker camoufleren, maar wees bewust in welke producten je hiervoor kiest.

Zorg voor een goede ooghygiëne als je oogklachten hebt. Ook in klachtenvrije periodes is dit belangrijk.

Hoe wordt rosacea behandeld?

Rosacea kan symptomatisch goed behandeld worden, maar het staken van een behandeling kan ervoor zorgen dat de klachten weer terugkomen. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, de keuze voor behandeling hangt af op basis van klachten en verschijnselen. 

Triggers kunnen het beste zoveel mogelijk vermeden worden. Zonlicht is een trigger die je kan voorkomen door te smeren met een antizonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. De aanwezige roodheid bij rosacea is cosmetisch gezien vaak het meest storend. 

Door middel van laser- en/of lichttherapie kan de diffuse roodheid behandeld worden. Daarnaast kan Chamomilla een persoonlijk advies geven over de verzorging van de huid en advies geven over het voorkomen van irritatie op de huid. 

Behandelen van rosacea

Chamomilla behandelt rosacea met de IPL-laser. IPL staat voor Intense Pulsed Light. Het diffuse licht wordt geabsorbeerd door de rode, blauwe en paarse stof in de bloedvaatjes waardoor de bloedvaatjes worden verwarmd en de vaatwand inklapt en de ontstekingen worden opgeheven.

Vervolgens ruimt het lichaam de vaat en ontstekingsrestanten op. Om rosacea goed te verminderen zijn er gemiddeld vier tot zes behandelingen nodig. Het kan ook zijn dat na twee of drie  behandelingen de roodheid al mooi weg trekt. Helaas is niet te garanderen dat de rosacea nooit meer  terugkomt. Vaatjes in het gezicht en met name op de neus kunnen gemakkelijk terug komen. Chamomilla adviseert in sommige gevallen één of twee keer per jaar een onderhoudsbehandeling te doen.

Voorafgaand aan de IPL-laser behandeling

Het is belangrijk dat de cliënt voorafgaand aan de IPL-laserbehandeling vier weken van tevoren niet is bent blootgesteld aan de zon. Dat betekent geen zonnebank en uitgebreid zonnebaden in de zon. Uiteraard mag gewoon buiten lopen wel, mits u zich goed beschermt met een SPF 50 zonnebrandcrème.  

Tijdens de behandeling

De IPL-laser behandeling van rosacea kunt u als licht gevoelig ervaren. De IPL-laser voelt aan als kleine speldenprikjes op de huid. Na de behandeling kan er roodheid ontstaan en soms ontstaan er korstjes. Dit gebeurt echter niet vaak.

Na de behandeling

Na de behandeling kan de huid nog enkele uren rood zijn. Dit trekt vanzelf weg. Het is belangrijk uw huid te beschermen met een SPF 50 zonnebrandcrème. Bij bewolkt weer is er nog 50 procent UV in de lucht die effect op de bloedvaatjes heeft. Eveneens bestaat de kans op pigmentvorming op het behandelde gebied. Wij adviseren tot vier dagen na de behandeling rustig aan te doen met sporten, bukken en sauna. U kunt gewoon werken en uw dagelijks bezigheden hervatten.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Rosacea in het gezicht kan (gedeeltelijk) worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Vaak vergoeden zorgverzekeraars camouflagetherapie. Hoewel IPL-laserbehandeling geen camouflagetherapie is, accepteert de zorgverzekeraar meestal een omschrijving ‘camouflagetherapie rosacea gelaat middels IPL-laser’. Raadpleeg uw polis of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Voor meer informatie kunt u met ons contact opnemen.

behandeling-Rosacea